Aan de slag in je eigen tuin en bij je huis

Tegels eruit, plantjes erin

Veel tegels in de tuin zorgen ervoor dat er nog meer water in het riool terecht komt. Tijdens een hoosbui is juist de capaciteit van het riool een probleem. Minder tegels kan natte voeten voorkomen. En zorgt ook nog ’s voor een koelere tuin in de zomer.

» download tips boom planten

Leg een regenwatervijver aan

Het ziet eruit als een gewone vijver. Alleen kun je deze leegpompen als er extreem weer is aangekondigd. Zo creëer je een extra opvang voor veel regenwater. Tip: een kindvriendelijke vijver heeft flauw-hellende oevers.

» download tips

Leg een geveltuin aan

Maak je huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, graaf wat grond weg en vervang dat door aarde. Het levert de mooiste mini-tuintjes op en zorgt ook voor waterafvoer via het grondwater. Check wel even bij de gemeente of het mag.

» download tips

Sluit een regenton aan

Een heel eenvoudige oplossing. Het regenwater loopt zo uit de regenpijp in de regenton. Je hebt ineens een buffer van bijvoorbeeld 200 liter water in de tuin. Wel de regenton voor een hoosbui leeg laten lopen voor het beste effect. Regenwater is ook nog ’s goed om de tuin mee te besproeien, het bevat minder kalk. Stel je voor dat de hele straat een regenton zou plaatsen, hoeveel extra opvangcapaciteit zou dat opleveren?

» Download tips

Gebruik waterdoorlatende tegels

Kies waterdoorlatende tegels voor je oprit of terras. Het regenwater kan dan makkelijk in de bodem wegzakken.

Maak een groen dak

Een ‘groen’ dak houdt water vast zodat er minder water in de tuin terecht komt. De bijdrage kan wel 40 liter per vierkante meter zijn. Het levert ook nog ’s een koeler huis op in de zomer.

Plaats infiltratiekratten

Ook de bodem kan verzadigd raken tijdens een hoosbui. Een oplossing daarvoor is het plaatsen van ondergrondse infiltratiekratten. Deze kunnen meer water opvangen dan grond en geven het water na een hoosbui langzaam weer af aan het grondwater. Het is een systeem dat is aangesloten op het riool. Raakt het verzadigd, dan gaat er alsnog water naar het riool.

Plaats grindpalen in de tuin

Nog een manier om water op te vangen in de tuin. Meerdere pvc-buizen gevuld met grind plaats je verticaal in de grond van de tuin. Niet te diep (max 2 meter) en ook niet door de kleilaag heen. Weer een manier om extra water tijdelijk op te vangen en daarna langzaam af te geven aan het grondwater.

Samen aan de slag in je buurt

Maak je buurt groener

Kijk ’s naar je buurt vanuit het perspectief van wateroverlast. Zijn er teveel tegels en kan het water eigenlijk alleen naar het riool? Dan kan het helpen om de buurt groener te maken. En dat zorgt ook voor verkoeling bij hitte. Samen met de gemeente kun je hiervoor een oplossing bedenken. 

» download tips

Maak een speelplein of schoolplein groener

Vervang tegels door struiken en bomen. Het regenwater kan goed in de bodem zakken en het groen zorgt voor verkoeling op warme dagen.

Leid regenwater naar een groenstrook

Verleng je regenpijp en leidt het water naar een geschikte locatie in de buurt, bijvoorbeeld een groenstrook. Leuk om samen met de buren de mogelijkheden te onderzoeken.

Vragen over deze tips? Stuur een e-mail naar: klimaatactief@wsrl.nl

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar klimaatactief@wsrl.nl

HEADERFOTO: ANP  I  ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC