Waarom ineens
meer hoosbuien?

Het klimaat verandert, de temperatuur op aarde stijgt nog sneller dan is voorspeld. Meer en heftige hoosbuien komen hierdoor vaker voor. Dat zijn buien waarbij in korte tijd heel veel water valt en daar heeft het riool moeite mee. Het water blijft op straat staan en kan ook voor overlast in huizen zorgen. Het rioolsysteem aanpassen aan hoosbuien is te kostbaar. We moeten ons dus op andere manieren aanpassen aan nieuwe (klimaat)omstandigheden.

De hoosbuiverwachting
Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien. De voorspellingen geven aan dat het aantal hoosbuien in aantal en heftigheid de komende jaren zal toenemen. Het is  – jammer genoeg – geen tijdelijk fenomeen en het loont dan ook zeker de moeite om eens stil te staan bij de vraag: hoe hoosbuibestendig is mijn huis, straat of buurt eigenlijk?

De schade
Water kan voor veel schade zorgen. Het duurt lang voordat een huis weer droog en fris is en alles wat met water in aanraking komt is vaak onherstelbaar beschadigd. Afgezien van de materiële schade, ontregelt water in huis behoorlijk je leven. Mensen die overlast hebben ervaren, slapen onrustig als er voor ‘s nachts harde regen is voorspeld.

Wie is er verantwoordelijk voor het water?
Als de waterdruppels van een flinke hoosbui nog in de lucht hangen, zijn ze nog van iedereen. Zodra deze druppels de straat raken gaan ze op zoek naar het laagste punt. Huiseigenaren zijn tot op hun erfgrens verantwoordelijk voor het goed afvoeren van regenwater dat op het dak en in de tuin valt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van het water op openbaar terrein. 

©ANPFOTO / KOEN VERHEIJDEN

Kunnen we iets doen?
Zeker. Heel veel zelfs. Waterschap Rivierenland doet er samen met gemeenten  alles aan om de kans op wateroverlast te verkleinen. Op deze site leggen we uit wat we zoal doen. U kunt zelf ook iets doen. Zoals het vervangen van tegels in de tuin door plantjes. Zodat het water de grond in kan. Samen kunnen we veel bereiken. Kijk voor deze en heel veel andere oplossingen verder op deze website.

©ANPFOTO / KOEN VERHEIJDEN

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar klimaatactief@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC