Samen aan de slag in je buurt

Ga aan de slag in en rondom je huis. Als je dit tegelijkertijd doet met iemand anders, dan kom je in aanmerking voor subsidie. Vervang bijvoorbeeld in twee tuinen tegels door planten of gras. Maak een lange geveltuin in de straat.

Maak je buurt groener

Kijk eens naar je buurt. Zijn er teveel tegels en zakt regenwater niet in de grond? Dan kan het helpen om de buurt groener te maken. Dat zorgt ook voor verkoeling bij hitte. Samen met de gemeente kun je hiervoor een oplossing bedenken. Voor tips zie:


» de levende tuin (VHG)
» handboek watervriendelijke tuin

Vergroen een speelplein of schoolplein

Vervang tegels door gras, struiken en bomen. Het regenwater kan dan goed in de bodem zakken. Bomen op het zuiden en groen zorgt voor verkoeling op warme dagen. Zorg bij openbare pleinen voor toestemming van de gemeente. Kijk voor meer tips bij provincie Gelderland, die ook subsidie geeft voor groene basisschoolpleinen.
» tips voor groene schoolpleinen in Gelderland

Gebruik schoon regenwater

Verleng je regenpijp en leid het regenwater op een mooie manier naar de straat, tuin of een groenstrook. Leuk om samen met de buren de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag wel altijd eerst toestemming van de gemeente als je maatregelen buiten je tuin wilt nemen.

Aan de slag in je eigen tuin en bij je huis

Tegels eruit, plantjes erin

Veel tegels in de tuin zorgt voor veel regenwater in het riool. Tijdens een hoosbui kan het riool niet al het regenwater afvoeren. Met minder tegels voorkom je daarom natte voeten. Dit zorgt ook nog eens voor een koelere tuin in de zomer.

» werken aan een gezonde bodem » makkelijke planten, schaduwtuin » makkelijke planten, natte tuin » makkelijke planten, zonnige tuin » makkelijke planten, droge tuin » leg een gazon aan » maak hoogteverschillen in je tuin » plant een boom » begin een moestuintje » maak een goot » een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Graaf regenwatervijvers

Met een vijver maak je een extra opvang voor regenwater. Tip: een kindvriendelijke vijver heeft flauwe oevers, zodat een kind er zelf uit kan kruipen.

» maak een regenwatervijver

Leg met de hele straat geveltuinen aan

Verwijder een rijtje stoeptegels, graaf wat grond weg en vervang dat door aarde en planten. Dit levert mooie mini-tuintjes op en zorgt voor waterafvoer. Check wel even bij de gemeente of het mag. Er kunnen namelijk leidingen in de grond liggen.

» maak een geveltuintje

Sluit regentonnen aan

Een heel eenvoudige oplossing. Het regenwater loopt zo uit de regenpijp in de regenton. Gebruik het om de tuin te besproeien en laat de regenton voor een hoosbui leeglopen voor het beste effect.

» plaats een regenton

Gebruik grind in plaats van stenen

Kies grind voor je oprit of terras. Het regenwater kan dan makkelijk in de bodem wegzakken. Let op: poreuze klinker en vlonders vallen niet onder deze subsidieregeling.

» waterpasserende verharding

Leg groene daken aan

Een ‘groen’ dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak structureel sterk genoeg is.

» vergroen je dak

Vragen over deze tips? Stuur een e-mail naar: klimaatactief@wsrl.nl

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar klimaatactief@wsrl.nl

HEADERFOTO: ANP  I  ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC