19 oktober
Dag van de Hoosbui

6 oktober 2017

Vind jij dat het klimaat ook van jou is? Trek dan op 19 oktober je regenlaarzen aan! Dan is het namelijk de Dag van de Hoosbui. Met dit initiatief wil Waterschap Rivierenland aandacht vragen voor de toenemende kans op hoosbuien. En je ervan bewust maken dat je hier ook zelf iets tegen kunt doen. Hoe hoosbuibestendig zijn je huis en tuin? Daarover gaat de campagne Hohohoosbui, die sinds april van dit jaar loopt. Voor de Dag van de Hoosbui roepen we je op om je regenlaarzen aan te trekken, er een foto of filmpje van te maken en deze via social media met #hohohoosbui te delen. Of mail ze naar hohohoosbui@wsrl.nl. 

Kinderklimaattop over hoosbuien

5 oktober 2017

Water is het centrale thema van de Kinderklimaattop in Arnhem. En misschien komt er op 6 oktober wel een hele verrassende oplossing voor de piek die een hoosbui met zich meebrengt. Kinderen is van tevoren gevraagd om oplossingen te bedenken voor wateroverlast tijdens een hoosbui en hoe we bijvoorbeeld minder warm water kunnen gebruiken. De ideeën presenteren de kinderen aan een vakjury.

Waterschap Rivierenland is hierbij aanwezig in de persoon van Heemraad Gerard Nieuwenhuis. We houden u op de hoogte van de ideeën die tijdens deze klimaattop zijn gepresenteerd.

19 oktober
Dag van de Hoosbui

25 september 2017

Vind jij dat het klimaat ook van jou is? Trek dan op 19 oktober je regenlaarzen aan! Dan is het namelijk de Dag van de Hoosbui. Met dit initiatief wil Waterschap Rivierenland aandacht vragen voor de toenemende kans op hoosbuien. En je ervan bewust maken dat je hier ook zelf iets tegen kunt doen. Hoe hoosbuibestendig zijn je huis en tuin? Daarover gaat de campagne Hohohoosbui, die sinds april van dit jaar loopt. Voor de Dag van de Hoosbui roepen we je op om je regenlaarzen aan te trekken, er een foto of filmpje van te maken en deze via social media met #hohohoosbui te delen. Of mail ze naar hohohoosbui@wsrl.nl. 

Tegels eruit, plantjes erin

25 augustus 2017

Tegels in de voor- of achtertuin zijn niet heel handig als het een keer gaat hozen. Daarom organiseerde Waterschap Rivierenland grindtegelinwisseldagen. In een aantal wijken in Arnhem, Tiel en Gorinchem konden bewoners een tegel wisselen voor een plant. Die ook nog voor ze werden geplant. In ‘groene’ tuinen kan een hoosbui veel sneller de grond in. Hierdoor raakt het riool minder overbelast en wordt de kans op wateroverlast kleiner.

Hoosbui zorgt voor nat pak tijdens klimaatexcursie

18 juli 2017

Op 11 juli bracht Deltacommissaris Wim Kuijken een bezoek aan Beneden Leeuwen. Hij kreeg een rondleiding langs projecten die verschillende overheden en Waterschap Rivierenland uitvoeren om het gebied voor te bereiden op klimaatverandering. Tijdens de rondleiding werd al met een schuin oog naar de donkere wolken gekeken en even later kon de Deltacommissaris kennis maken met één van de verschijnselen van klimaatverandering: een hoosbui. Toch viel het bezoek niet in het water: Wim Kuijken was onder de indruk over de voortgang van verschillende klimaatmaatregelen.

Kom naar het Klimaatcafé in Arnhem

19 juni 2017

Gemeente en bewoners zorgen er samen voor de Arnhem steeds beter klimaatbestendig is. Op donderdag 22 juni komen kenners en doeners bij elkaar in ‘Showroom Arnhem’, Langstraat 20. Er zijn inspirerende sprekers van organisaties die bewonersinitiatieven stimuleren en ook organisatoren van succesvolle projecten komen aan het woord. Zoals Carien van Boxtel, van de spraakmakende Buurtmoestuin in Zaltbommel. Laat je inspireren over buurtinitiatieven met als thema ‘Klimaat’. 

» Meer lezen

Informatieavond Gemeente West Maas en Waal

12 juni 2017

In Alphen kwamen 30 mei gemeente, waterschap en inwoners bij elkaar om te praten over de wateroverlast door hoosbuien tijdens de zomer van 2015. Rivierenland en gemeente West Maas en Waal presenteerden de maatregelen die Alphen de komende jaren ‘hoosbuiproof’ moeten maken. Het zijn vooral slimme maatregelen die natte voeten in de toekomst moeten voorkomen.

Het klimaat wijzigt en we moeten allemaal ons steentje bijdragen. Op de avond was er daarom ook aandacht voor de rol van de inwoners.  Wat kun je zelf doen om wateroverlast bij hevige buien te verminderen? Denk aan tegels uit de tuin verwijderen om problemen in lager gelegen delen te voorkomen.

Bewoners konden ook zelf tips en ideeën aandragen. Het waterschap en de gemeente gaven aan de bewoners te helpen bij het vinden van oplossingen in de eigen tuin.

Waterinformatiemarkt 20 mei

16 mei 2017

Wil je weten hoe je een tuin hoosbuibestendig maakt? Kom dan op 20 mei naar tuincentrum Kolbach in Rijswijk. Ook het waterschap en de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn aanwezig om te laten zien welke maatregelen zij nemen tegen wateroverlast. Locatie: Veldweg 27a in Rijswijk (N-br).

Proef met waterlabel

5 mei 2017

Het energielabel kent iedereen. Maar misschien komt er ook wel een waterlabel. Drie gemeenten (Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) doen op dit moment een proef waarbij huiseigenaren een waterlabel kunnen aanvragen. Dit label geeft aan hoe goed een huis het regenwater vasthoudt. Of, met andere woorden: hoe goed een huis het rioolsysteem ontlast. Doel van dit label is om mensen te stimuleren tot het nemen van waterbewuste maatregelen.

Campagne in het Algemeen Dagblad

22 april 2017

Het AD besteedde op 21 april een artikel aan de start van de campagne HoHohoosbui. Hierin is ook aandacht voor de toer die het Waterschap Rivierland in 2016 heeft gemaakt. Vanuit een opvallende caravan hebben we mensen gevraagd naar hun visie op wateroverlast. De uitkomsten van deze toer hebben geleid tot de campagne HoHoHoosbui in 2017.

» lees het artikel

Fotowedstrijd ‘Water in Altena’

18 april 2017

De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem en Waterschap Rivierenland organiseren een fotowedstrijd met het thema ‘Water in Altena’. Aan water in Altena geen gebrek. Dus pak je camera en stuur je mooiste kiekjes in. Het water heeft de afgelopen zomers ook voor wateroverlast gezorgd. Je mag ook de overlast of de maatregelen fotograferen.

De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Week van het water (12 tot 21 mei) en tijdens deze week maken we ook de winnaar bekend. Voorwaarden en meer informatie over de fotowedstrijd zijn te vinden op www.altena2019.nl/fotowedstrijd

Tuinarchitect tijdens Open Dag

15 april 2017

Op zaterdag 13 mei is de Open Dag van Waterschap Rivierenland. Op het hoofdkantoor in Tiel kun je met een tuinarchitect een klimaatbestendige tuin ontwerpen. Als het ontwerp klaar is kun je direct aansluiten voor een rondleiding door het pand of je laten informeren over de innovaties van het Waterschap. En nog veel meer…

Mooi weer…tuincentrum?

15 april 2017

Het wordt weer lekker zonnig en warm. Het moment van het jaar om aandacht te besteden aan de tuin. Dit jaar twee vliegen in één klap slaan? Maak dan de tuin mooi en klaar voor een hoosbui. Haal de tegels eruit, koop een regenton of kijk bij de tips wat je nog meer kan doen.

Campagne goed op weg

14 april 2017

17 april is de 'ho-ho hoosbui' campagne van Waterschap Rivierenland gestart. Daarom staan er in 8 gemeenten door het gebied reclameborden langs de weg. Ze blijven twee weken staan en moeten ervoor zorgen dat iedereen bekend is met de campagne. Ze zijn dan ook niet te missen…

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar klimaatactief@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC