Je eigen tuin

Tegels eruit. Groen er in.

Veel tegels in de tuin zorgen ervoor dat er nog meer water in het riool terecht komt. Tijdens een hoosbui is juist de capaciteit van het riool een probleem. Minder tegels kan natte voeten voorkomen. En zorgt ook nog ’s voor een koelere tuin in de zomer.

De regenwatervijver

Het ziet eruit als een gewone vijver. Alleen kun je deze leegpompen als er extreem weer is aangekondigd. Zo creëer je een extra opvang voor vele hectoliters water. Tip: een kindvriendelijke vijver heeft flauw-hellende oevers.

Aanleg geveltuintje

Maak je huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, graaf wat grond weg en vervang dat door aarde. Het levert de mooiste mini-tuintjes op en zorgt ook weer voor waterafvoer via het grondwater.

De regenton

Een hele simpele oplossing. Je hebt ineens een buffer van bijvoorbeeld 200 liter water in de tuin. Wel de regenton voor een hoosbui leeg laten lopen voor het beste effect. Regenwater is ook nog ’s goed om de tuin mee te besproeien, het bevat minder kalk. Stel je voor dat de hele straat een regenton zou plaatsen, hoeveel extra opvangcapaciteit zou dat opleveren?

Infiltratiekratten

Ook de bodem kan verzadigd raken tijdens een hoosbui. Een oplossing daarvoor is het plaatsen van ondergrondse infiltratiekratten. Deze kunnen meer water opvangen dan grond en geven het water na een hoosbui langzaam weer af aan het grondwater. Het is een systeem dat is aangesloten op het riool. Raakt het verzadigd, dan gaat er alsnog water naar het riool.

Grindpalen in de tuin

Nog een manier om water op te vangen in de tuin. Meerdere pvc-buizen gevuld met grind plaats je verticaal in de grond van de tuin. Niet te diep (max 2 meter) en ook niet door de kleilaag heen. Weer een manier om extra water tijdelijk op te vangen en daarna langzaam af te geven aan het grondwater.

Je eigen huis

Regenpijp afkoppelen

Regenwater is schoon en hoeft helemaal niet het riool in. Tijdens een echte hoosbui kan het riool al dit water ook niet aan, het water blijft op straat staan of stroomt bij woningen naar binnen. Je kunt een deel opvangen in een regenton, in een regenwatervijver of afvoeren naar een sloot. Als dit mogelijk is kun je het regenwater ook via een regenwaterriool afvoeren.

Terugslagklep in riool

Als het riool het moeilijk krijgt tijdens de piek van een hoosbui, verandert de druk in het riool. Er kan dan vuil water via toilet of wasbak naar boven komen en het huis in stromen. Dit kun je voorkomen door een terugslagklep te monteren in het stuk riool op eigen terrein. Een klep gaat dicht als het rioolwater de verkeerde kant op stroomt en voorkomt veel narigheid. Er is ook een opblaasbare wc-afsluiter te koop.

Dakgoot schoon houden

Een verstopte regenpijp zorgt ervoor dat er veel water op een plek wordt afgevoerd die daar niet op berekend is. Er kan daardoor water in huis komen. Het schoonhouden van de dakgoot helpt, net als het plaatsen van een bladvanger tussen goot en regenpijp.

De daktuin

Een ‘groen’ dak houdt water vast zodat er minder water in de tuin terecht komt. De bijdrage kan wel 40 liter per vierkante meter zijn. Het levert ook nog ’s een koeler huis op in de zomer.

Wateropvang

Naast de regenton zien we ook steeds meer huizen die het regenwater in grote hoeveelheden opvangen en hergebruiken. Bijvoorbeeld voor het toilet, de tuin of de wasmachine.

Waterkering

Sommige huizen kunnen door het plaatsen van een waterkering het water buiten houden. Het kan een eenvoudige plank zijn die voor de voordeur wordt geplaatst, eventueel in combinatie met zandzakken. U kunt een waterkering ook op maat laten maken door gespecialiseerde bedrijven.

Verhogen ventilatieroosters

Prima voor ventilatie in de kruipruimte. Maar ze moeten wel hoog genoeg zitten om het water buiten te houden als het gaat stijgen. Best ingrijpend om ze te verplaatsen maar voor de kwaliteit van de woning is dit wel beter.

Waterpomp

Water in de kelder na een hoosbui? Dan kun je een leegpompvoorziening (laten) aanleggen. Eerst een verdiepte put maken met daarin een dompelpomp met vlotter. Ook als je niet thuis bent zal de pomp automatisch z’n werk doen als hij nattigheid voelt.

Kelder en kruipruimte droog houden

Het grondwater kan in de kruipruimte komen te staan als er bijvoorbeeld scheuren in de buitenmuur zitten. Dit kun je laten herstellen. In een souterrain kan het water via een raam of rooster naar binnen komen. Je kunt dan een verhoogde rand laten aanleggen rondom het rooster. Een buitentrap naar het souterrain? Daar kan een waterkering bij de buitendeur het water tegenhouden.

Je eigen buurt

Tijdelijke wateropvang

Veel gemeenten staan open om samen met buurtbewoners mee te denken over oplossingen. Bijvoorbeeld een locatie die bij een hoosbui met opzet onder water kan komen te staan, zoals een speelparkje dat lager is gelegen. Hier kan een grote hoeveelheid water tijdelijk worden ‘geparkeerd’.

Vergroenen van de buurt

Kijk ’s naar je buurt vanuit het perspectief van wateroverlast. Zijn er teveel tegels en kan het water eigenlijk nergens de grond in, behalve via het riool. Dan kan het helpen om de buurt te vergroenen. Samen met de gemeente kun je hiervoor een oplossing bedenken.

Straat wordt rivier

Straten spelen een belangrijke rol bij een hoosbui. Ze kunnen water afvoeren naar een grasveld of een beek en ze kunnen het water ook een tijdje vasthouden. De straat komt dan blank te staan en het lijkt dan of je een riviertje voor je deur hebt. Mochten kinderen gaan spelen in dit water…het kan soms vermengd zijn met rioolwater dus schoon is het niet.

Vragen over deze tips? Stuur een e-mail naar: hohohoosbui@wsrl.nl

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar hohohoosbui@wsrl.nl

HEADERFOTO: ANP  I  ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC