‘Onze trouwdag viel behoorlijk in het water’

Het is 28 juni 2011. Liesbeth Kaldenberg weet de datum nog precies want het is de dag waarop zij en haar man negen jaar getrouwd zijn. De dag zit er bijna op, ze heeft de kinderen net naar bed gebracht en als ze via de trap naar beneden komt, hoort ze een vreemd gedrup. Eerst denkt ze dat het van een kraan komt maar al snel traceert ze waar het geluid vandaan komt. Bij de voordeur lekt het water langzaam maar zeker naar binnen hun huis binnen

“Ik had die avond boven Beesd al een opvallende wolk gezien. Achteraf is dat de hoosbui geweest die over het dorp is getrokken. Het begon bij de voordeur naar binnen te stromen en toen we een deur naar de tuin openden, kwam er echt een golf water naar binnen. Omdat het water veel druk uitoefende, kregen we deze deur ook nog eens met moeite dicht. We hebben vier kinderen en die werden wakker van de lichte paniek beneden. Even later stonden we met z’n zessen het water weer naar buiten te hozen. Opgedeeld in twee teams want het kwam van twee kanten het huis binnen.”

Veel rompslomp
“Uiteindelijk word je het water de baas en volgt er een periode met veel rompslomp. We hadden een houten vloer die krom was getrokken en er waren deuren die door het water niet goed meer afsloten. Veel gedoe met de verzekering voordat alles weer geregeld en op orde is. Zeker met vier jonge kinderen zijn de gevolgen van de wateroverlast heel vervelend. En vervolgens komt natuurlijk ook de vraag ‘Wat gaan we doen om het de volgende keer te voorkomen?’. We hebben de drempel bij de voordeur verhoogd en direct ook de entree. We hebben de tegels uit de tuin gehaald en vervangen door grind. Door het optrekkende grondwater hadden we ook water in de convectorput staan dus die hebben we ook waterdicht gemaakt.”

De verhalen
“Meerdere straten in onze buurt hebben last gehad van de hoosbui in 2011. Als het gebeurt, ben je vooral heel erg druk om te redden wat er te redden valt. Je kunt je huis ook niet uit want als je een deur opent, krijg je in no-time heel veel water naar binnen. Pas later hoor je de verhalen. Over de buurvrouw met vloerbedekking en een kruipruimte vol met water. Dat de straat niet meer te zien was.”

”Het voelt goed om zelf ook maatregelen te nemen.”

Het kan gebeuren…
“Het was een dag die we nooit zullen vergeten. Als het nu onweert, merk ik ook zes jaar later nog dat de kinderen iets onrustiger zijn. We hopen dat onze maatregelen helpen om het vanaf nu droog te houden. Maar we weten nu dat het kán gebeuren. En dat je ook niet teveel afhankelijk wilt zijn van de gemeente of het waterschap. Het voelt goed om zelf ook maatregelen te nemen.”

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar hohohoosbui@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC