‘Na een half uurtje hozen scheen het zonnetje weer’

Bert IJzerman woont nog maar net met z’n gezin in de Oranjestraat. Het is 2005 en er blijft een hoosbui boven Hardinxveld-Giessendam hangen waardoor er extreem veel water op één plek valt. En dan gaat het hard. De straat stond in no-time blank en het duurde maar even of hij zag het water over de dorpel via de voordeur naar binnen stromen.

”Ik stond ernaar te kijken en dacht: Dit is niet waar!! Echt heel onwerkelijk als het water je huis binnenstroomt. Na de eerste schrik ben ik gaan handelen. Ik heb het kruipluik bij de voordeur open gegooid zodat het water onder het huis in plaats van in huis terecht kwam.”

Familie met emmers
“Met een pomp hebben we het water onder het huis weggepompt de achtertuin in. M’n vader en broer hebben geholpen en het water met emmertjes tegelijk afgevoerd. De brandweer zette toen ook een pomp in en toen was het waterpeil snel gezakt. Het heeft een half uur geduurd, het zonnetje begon al weer te schijnen maar daar hebben we niet van kunnen genieten. Zo geschrokken waren we.”

Tot hun knieën
“We zijn later die dag ook nog bij de buren gaan kijken. Hun huis loopt een beetje scheef af en die hebben tot hun knieën in het water gestaan. Daarmee vergeleken zijn wij nog goed weggekomen. Maar ook wij hadden schade. De houten balken van de vloer zijn gaan rotten en de muren hadden heel veel vocht opgenomen en zijn gaan schimmelen. De vloer heb ik vervangen en ik heb voorzetwanden geplaatst.”

”Toen heb ik maatregelen genomen. Ik heb het raam boven de voordeur weggehaald en de voordeur 40 centimeter omhoog gebracht en een drainagesysteem onder de vloer aangelegd.”

Tijd voor maatregelen
In 2014 is het weer raak. Weer komt het water via de voordeur binnen. “Toen heb ik maatregelen genomen. Ik heb het raam boven de voordeur weggehaald en de voordeur 40 centimeter omhoog gebracht en een drainagesysteem onder de vloer aangelegd. Want tijdens een hoosbui stijgt ook het grondwater en dat stond dan in de kruipruimte. Het verzamelde grondwater loopt normaal gesproken naar het riool. En, als het riool overbelast is gaat er een terugslagklep dicht en wordt het water via een slang in de sloot achter het huis gepompt.”

Drie hoosbuien verder…
“Ik heb nu drie hoosbuien meegemaakt. En na elke bui zijn er ook maatregelen genomen door de gemeente en Waterschap Rivierenland. De sloot rondom de wijk is verbreed en er is een stuk land opgekocht waar een meertje ontstaan is als waterbuffer bij hevige regenval. Ik hoop dat alles bij elkaar voldoende is om het droog te houden in mijn wijk. Maar helemaal gerust ben je niet, als er een hoosbui is voorspeld.”

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar hohohoosbui@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC