‘Omdat het al de derde keer was, ben je niet meer zo onder de indruk van een school waarin het water 20 cm hoog staat’

Het is 1 september 2015. De schoolvakantie zit er net op en schooldirecteur Annemiek Hoogenveen is thuis in haar woonplaats Meteren. Het is een hele warme dag geweest en er zijn voor de avond en nacht zware buien voorspeld. En die voorspelling komt uit. Omdat haar basisschool De Morgenster in Geldermalsen al twee keer eerder blank heeft gestaan, ziet ze letterlijk de bui al hangen. En ze krijgt gelijk want ‘s ochtends belt de schoonmaker met de mededeling: “Het staat hier blank”.

“Ik kwam binnen en dacht:  daar gaan we weer. Omdat het al de derde keer was, ben je niet meer zo onder de indruk van een school waarin het water 20 cm hoog staat en ga je direct handelen. De kinderen van de onderbouw en een deel van de bovenbouw hebben we naar huis gestuurd en verder zijn we met de schoonmaak en de docenten aan de slag gegaan. Met waterstofzuigers, met een trekker en met dweilen zijn we bijna een hele dag bezig geweest om het water weer naar buiten te krijgen.”

Inboedel in het zonnetje
“Je neemt dan heel even de tijd om uit te blazen en dan ga je de schade opnemen. Drie computers hadden in het water gestaan. De keukenblokken in 4 groepen stonden ook in het water en moesten gedeeltelijk worden vervangen. Vloerbedekking die nat was geworden en zou gaan stinken, de plinten in dat gedeelte die onder water hadden gestaan… Toen ik even naar buiten keek, zag ik dat bijna de hele inboedel van de onderbouw in het zonnetje stond te drogen. De volgende dag was de school weer gewoon open voor alle kinderen, dus dat valt wel mee. Maar toch ben je ook een jaar later nog steeds bezig met kleine reparaties en vervangingen als gevolg van de wateroverlast.

Drie keer
“De verzekering dekt de schade in dit geval. Het was wel de derde keer dus we realiseerden ons wel dat in de toekomst de verzekering weleens minder flexibel zou kunnen reageren. Daarom hebben we ook een handelingsplan opgesteld. De vloerbedekking is bij delen die onder water kunnen komen te staan, verwijderd en computers mogen niet meer op de grond staan. We hebben ook bouwkundige aanpassingen gedaan. Het regenwater liep vanaf het schoolplein via vier deuren de school in. Voor alle vier de deuren hebben we onder de grond reservoirs aangelegd. Het water kan via een rooster in die reservoirs lopen. We hopen dat deze helpen om de volgende keer na een hoosbui de school droog te houden.”

“De verzekering dekt de schade in dit geval. Het was wel de derde keer dus we realiseerden ons wel dat in de toekomst de verzekering weleens minder flexibel zou kunnen reageren. Daarom hebben we ook een handelingsplan opgesteld.”

Saamhorigheid
“Hoe vervelend het voor iedereen ook is geweest, het heeft ook wel weer voor een saamhorigheidsgevoel gezorgd. Onverwachts moet je met een deel van je team het water te lijf gaan. Van de verzekering hebben we voor deze inzet een vergoeding ontvangen en daarvan zijn we lekker koffie met taart gaan eten buiten de deur. Op de goede afloop!”

Jenaplanschool de Morgenster maakt onderdeel uit van Stichting CPOB

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar hohohoosbui@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC