‘De fotoboeken bewaren we tegenwoordig boven’

Het is een donderdagavond in april 2014. Er trekt een hoosbui over Tiel en Ronald Holdijk is thuis en zich nog nergens van bewust. Het regent wel vaker hard. Maar dit is anders. Dit gaat wel heel hard ziet hij door het raam. De tegels in de tuin staat blank maar hij heeft een put voor z’n voordeur die het water uit de tuin afvoert naar het riool. Dat moet dus goed gaan…

“…maar dat ging het niet,” vertelt hij in diezelfde tuin. “Het riool kon al het water niet aan. In plaats van tuinwater af te voeren, kwam het rioolwater via de put omhoog en stroomde ons huis in. Je hoopt dat het water stopt met stijgen maar dat deed het niet. Ik weet nog dat ik dacht: waar eindigt dit?”

Rioolwater in huis
“We hebben als een speer alles van de grond gehaald en met een trekker het water weer naar buiten gewerkt. Gelukkig hebben we tegels, dat scheelde veel schade. Maar rioolwater in je huis, daar zit niemand op te wachten. Het was een hectisch uurtje waarin we ook nog met een poes te maken hadden die in paniek raakte van de gladde vloer. Het waterpeil zakt na zo’n hoosbui ook wel weer snel dus na een uur was het water ons huis weer uit en konden we even uitpuffen. De schade viel mee, een natte laptop en een vloerkleed, maar we zijn wel behoorlijk geschrokken. Stel je voor dat we niet thuis waren geweest…”.

Direct maatregelen
“Ons huis ligt aan een kerkplein, dat hoger ligt ten opzichte van ons rijtje huizen. Bij een hoosbui kwam er wel heel veel water naar beneden en dat zou langs ons huis moeten gaan. Maar dat ging het niet. We hebben contact met de gemeente Tiel gezocht en die stond direct open om mee te denken over oplossingen. Er is een pad opnieuw bestraat met een verhoogde stoeprand zodat het water langs ons huis wordt geloodst. En het riool is nog eens goed nagekeken op verstoppingen.”

”En, ik heb een waterkering gemaakt, achter de voordeur. Dat is een plankje van vijf euro dat de eerste narigheid tegen kan houden in de gang”

Een plankje van vijf euro
“Zelf hebben we ook een aantal maatregelen genomen. We hebben een terugslagklep laten inbouwen in onze tuinafvoer. Als het water via het riool terug komt, sluit een klep die voorkomt dat het rioolwater de verkeerd kant op stroomt. We hebben een pomp in de schuur staan waarmee we water in de tuin of in het huis versneld kunnen afvoeren. En, ik heb een waterkering gemaakt, achter de voordeur. Dat is een plankje van vijf euro dat de eerste narigheid tegen kan houden in de gang. Dat heeft ons gered tijdens een hoosbui in 2015.”

Weekendje weg
Ronald Holdijk hoopt dat alle maatregelen samen zorgen dat het water in de toekomst buiten blijft. “Als het water eenmaal in je huiskamer heeft gestaan, slaap je ’s nachts met harde regen niet meer zo gerust. Als we een weekendje weg gaan en er is regen voorspeld, dan plaats ik uit voorzorg de waterkering in de hal. En de fotoalbums bewaar ik tegenwoordig boven.”

BEZOEKADRES
De Blomboogerd 1 
4003 BX Tiel
(0344) 64 90 90

CONTACT
Ideeën, opmerkingen of tips over dit onderwerp? Stuur een mailtje naar hohohoosbui@wsrl.nl

ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC