‘Ik zag de bolletjes wol voorbij drijven’

Het is maandagavond in Tiel. Jan Spieksma zit in een vergadering met het waterschapsbestuur over het beperken van wateroverlast. Hij is manager bij Waterschap Rivierenland en heeft voor de vergadering gezien dat er 30 kilometer verderop een onweersbui over zijn dorp Valburg trekt. Maar alles is nog rustig, vertelt zijn vrouw hem voordat hij een volgende vergadering induikt. Halverwege die bespreking gaat zijn telefoon en hoort hij z’n vrouw zeggen: “Jan, het gaat fout”.

Hij springt in de auto en als hij Valburg binnenrijdt, bekruipt hem het gevoel dat er echt iets aan de hand is. “Ik zag overal politie en brandweer en reed met de auto over een aantal brandweerslangen en zag veel mensen met emmertjes in de weer. De bliksem was ingeslagen bij Valburg en daardoor lag de stroom eruit. De pompen bij ons huis die het water tijdens een hoosbui moesten wegpompen deden niets. Tot mijn grote verbazing zag ik 20 centimeter water in huis staan.”

Toch verrast
“Ik werk nota bene bij het Waterschap en ben elke dag met water bezig. En dan toch kan het gebeuren. Ik zag een stoel voorbij drijven en allemaal bolletjes wol. Ons huis heeft een garage en andere vertrekken onder straatniveau. We hebben een oprit naar de garage die naar beneden loopt: de ideale glijbaan voor al het water dat in korte tijd is gevallen. 60 mm water in een paar uur. Dat is echt heel veel. Ik heb de beelden van buienradar van deze onweersbuien later nog ’s bekeken en het was uitzonderlijk maar het zou ook zo weer kunnen geburen.” 

Aan de slag
“Er wachtte een mooie uitdaging. De kostbare spullen gingen naar boven en die 20 centimeter water moest het huis uit. Met emmers, met een waterstofzuiger en met dweilen zijn we uren bezig geweest. Om 2.00 uur ’s nachts waren we klaar en konden we al zien dat de schade mee zou vallen. We hadden geen vloerbedekking op de grond en kostbare spullen bewaren we uit voorzorg niet beneden. Wel had ik de volgende dag een enorme spierpijn. De dagen daarna hebben we veel werk gehad om de boel verder op te ruimen, schoon te maken en te drogen.”

‘De fotoboeken bewaren we tegenwoordig boven’

» Meer lezen

“Er wachtte een mooie uitdaging. De kostbare spullen gingen naar boven en die 20 centimeter water moest het huis uit. Met emmers, met een waterstofzuiger en met dweilen zijn we uren bezig geweest.”

Het risico blijft
“Die ervaring heeft wel aantal dingen veranderd. Allereerst, heel concreet, hebben we de twee pompen na de hoosbui elk op een andere aardlekschakelaar aangesloten. Mocht er tijdens een vakantie een aardlek een deel van de stroom afsluiten, dan kan de tweede pomp nog steeds z’n werk doen. Minder concreet maar niet minder belangrijk is dat ik in m’n werk deze ervaring kan gebruiken. Ik besef dat hoe goed de gemeente of het waterschap hun werk ook doen er altijd een risico blijft. En hoe vervelend het is voor mensen om mee te maken, water in je huis.

HEADERFOTO: ANP  I  ART DIRECTION & WEBDESIGN: NDOC